Klausyti gyvai

13:35 - 14:00

Ši diena muzikos istorijoje

„Papasakok man”: apie mamos rutiną per karantiną, kaukių gamybą ir nuotolinį mokymąsi

Sandra su dukromis

Šį kartą neįprastas „Papasakok man“ laidos formatas. Klausytojai gali pasiklausyti dviejų moterų telefoninį pokalbį. Laidos herojė Sandra Kazlauskaitė, trijų dukrų mama, menininkė ir mokytoja. Ji pasakoja apie vaikų užimtumą karantino metu, apie mamos dienos rutiną, dalijasi patarimais, kaip pasisiūti veido apsaugines kaukes namuose, į darbą įjungiant vaikus, bei apie artėjantį mokymą ir mokymąsi iš namų.

„Papasakok man” – 1 dalis

Sandros diena prasideda, kaip ir daugelio jaunų mamų, ją prikelia šaunioji jos trijulė – 9, 4 ir 2 metų dukros. Kaip ir kiekviena mama, taip ir Sandra išgirsta pageidavimus iš serijos: „ Mama, noriu to noriu ano, ką veiksime? Ir pan“. Vaikus reikia užimti, todėl karantino laikotarpiu jų namuose vyksta daug veiklų. Praeitą savaitę atidarytas namų grožio salonas, kur visos namų merginos suko plaukus, kitaip gražinosi. Ryte išsileidę susuktas garbanas visos nusprendė pasidaryti foto sesiją. Prieš tai, žinoma reikėjo pasipustyti, iškuisti spintas, kad rastų ką nors prašmatnesnio apsirengti. O kas seka po foto sesijos? Ogi, spintų tvarkymas, darbas, kurį atlieka visos kartu. Štai ir užimti vaikai visą dieną.

„Papasakok man” – 2 dalis

Motinos kūrybingumas pasitarnauja vaikų užimtumui: jos piešia, mankštinasi, filmuojasi, gražinasi. O štai visai neseniai visos drauge pradėjo siūti apsaugines veido kaukes. „Viskas prasidėjo labai natūraliai ir paprastai. Vakar reikėjo į parduotuvę ir supratau, kad neturiu kaukės. Tada apsimūturiavau šaliku. Kai parėjau namo supratau, kad nieko nebus, reikia siūtis“, – apie apsauginių kaukių siuvimo pradžią pasakoja Sandra. Išnaršiusi daug interneto puslapių Sandra išsirinko kaukės modelį, kuris jai pasirodė tinkamiausias.

Ko ne svarbiausias kriterijus jos manymu, tai medžiagos, kurias turime turėti namuose, nes parduotuvėje šiuo metu neapsipirksi. Kaukė gaminama iš medvilninio audinio (tam galima panaudoti amžių nugyvenusį rūbą), į vidų įsiuvama filtruojanti medžiaga, kuriai pagaminti naudojami 3 sluoksniai išdžiovintų drėgnų servetėlių. Laidoje Sandra supažindina ir su kaukės naudojimo instrukcija. Paklausta kaip į darbą įtraukia dukras, Sandra pasakoja, kad abi vyresnės dukros moka kirpti ir piešti, todėl braižo iškarpas ir kerpa.

Mergaites ypač laukia to momento, kai kaukės jau baigiamos siūti ir tuomet visos imasi jų dekoravimo. Dažai ir teptukas Sandros dukras labiau džiugina, negu kaukių matavimasis. „Šiais metais per Velykas ornamentuosime kaukes, o ne kiaušinius“, – juokauja Sandra. Kaip vaikai supranta, kad dabar karantinas, kaip išaiškinama, kodėl negalima veikti įprastų veiklų, susitikti su draugais? „Nieko neslepiu, sakau, kaip yra, jos mato girdi, žiūri žinias, supranta, kad reikia saugotis. Vaikai yra protingi, nereikia jiems kitaip pasakoti. Vaikai tiki tuo ką sako tėvai“, – į klausimą atsako Sandra. Jos teigimu padėjo ir vaikams parodytas išsamus filmukas apie koronavirusą.

Nuo kovo 30 dienos tiek Sandra, tiek jos dukros pradės nuotolinį mokymąsi ir mokymą. Pasiteirauta, kaip ji įsivaizduoja tokį darbą ar nebijo chaoso, Sandra atsako, jog nusiteikusi optimistiškai, jaudulys yra, tačiau ji jaučiasi tinkamai pasirengusi darbui. Yra rizika, kad pamokas Sandra jau ves ne viena, o tai darys visos keturios, drauge su dukrelėm, nes joms kol kas sunkoka suprasti, kad negalima trukdyti mamos, kai ji namuose dirba. Tačiau tai gali tapti puikiu mokymosi rutinos nuskaidrinimu.

Aptartas temas bei apie Sandros kūrybinę veiklą, parodas, jos mokinio perfomansą, siekiantį išsaugoti gamtą, išgirskite „Papasakok man“ radijo laidos įraše su Vija.

Kitos naujienos

Artėjantis didžiausias Lietuvoje džiazo festivalis „Kaunas Jazz“ paskutinį balandžio savaitgalį pakvies ž...

Šiandien taryba neleido formuoti priešmokyklinukų septyniems darželiams. Priešmokyklinės klasės keliamos ...

Vieninteliame profesionaliame dramos teatre Pietų Lietuvoje – Alytaus miesto teatre – pagerbti me...

Didžiulis gaisras Vilniuje: dega automobilių sąvartynas, raginama vengti buvimo gryname ore.