Klausyti gyvai

21:00 - 22:00

Vakaro dvelksmas

Trys Alytaus gimnazijos patenka į geriausiųjų penkiasdešimtuką, „Drevinukas” – geriausių pradinių dešimtuke

📖📍Trys Alytaus gimnazijos patenka į geriausiųjų penkiasdešimtuką. Į dešimtuką pavyko prasimušti Alytaus Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija (pernai buvo 48-oje vietoje).
Tarp 50 Lietuvos geriausiųjų ir Alytaus Šv. Benedikto gimnazija bei Alytaus Jotvingių gimnazija 📖✏️🖌. Puikiai vertinamas ir Alytaus Profesinio rengimo centras🛠⚙️🔫.
‼️Pirmąjame Lieuvos dešimtuke ir itin gerai vertinamas tarp pradinių mokyklėlių – uždaromas Alytaus „Drevinuko” mokykla-darželis.
Ko galima pasiekti įrodo Rumšiškių gimnazija per šešetą metų pakilusi į 21 vietą iš 225-ąją. Geriausios Lietuvos gimnazijos ir naujausiuose reitinguose išlaiko lyderių pozicijas, tačiau yra ir pokyčių. Vis dėlto problemos su netolygiu finansavimu skirtingose mokyklose, kaip ir praeitais metais, taip ir šiais, išlieka. Žurnalas „Reitingai“ jau septintą kartą pristato institucinį visų šalies gimnazijų reitingą. FM99 pašnekovas Gintaras Sarafinas, žurnalo „Reitingai” vyr. redaktorius.
Gintaras Sarafinas, žurnalo „Reitingai” vyr. redaktorius.

Tarp geriausiai įvertintų gimnazijų antrojoje vietoje minima KTU gimnazija, išsaugojusi šią poziciją nuo pernai, o į trečiąją vietą pakilo Vilniaus M. Biržiškos gimnazija, buvusi ketvirtoji.Vis dėlto reitingų sudarytojai pabrėžia, kad šios mokyklos vykdo moksleivių atrankas. Iš viso buvo vertintos 356 gimnazijos, kurios nedaro mokinių atrankų .Tarp mokinių atrankų nedarančių mokyklų pirmas išlieka Klaipėdos licėjus, į antrąją vietą iš 18 pakilo Vilniaus „Saulės“ privati gimnazija, į trečiąją per vieną vietą pakilo Panevėžio J. Balčikonio gimnazija.Į ketvirtąją vietą per vieną vietą pakilo Šiaulių J. Janonio gimnazija, o penktojoje vietoje atsidūrė antra buvusi Kauno „Saulės“ gimnazija. Į šeštąją vietą iš 27-osios pakilo Vilniaus Š. Aleichemo gimnazija, iš trečiosios į septintąją nukrito Vilniaus „Gabijos“ gimnazija..Šiuolaikinės mokyklos centras (Vilnius) (pernai buvo 34-oje vietoje), Vilniaus S. Daukanto gimnazija (pernai buvo 6-oje vietoje), 10 vietoje – Alytaus A. Ramanausko – Vanago gimnazija (pernai buvo 48-oje vietoje). Gimnazijos, kaip ir kasmet, buvo sureitinguotos įvertinus visų 2019 m. laidos abiturientų, baigusių konkrečią gimnaziją kiekvieno valstybinio brandos egzamino, tai yra: lietuvių kalbos ir literatūros, istorijos, anglų kalbos, informacinių technologijų, fizikos, chemijos, biologijos, geografijos balų vidurkius.Reitingų autoriai šiemet taip pat pateikia ir vieno mokinio mokymo kiekvienoje gimnazijoje kainą. Jie pastebi, jog dažnu atveju finansavimo dydis nėra proporcingas mokymosi kokybei ir aukštas pozicijas reitinguose turinčiose įstaigose vienam vaikui tenkantis lėšų skaičius kai kuriais atvejais yra kelis kartus mažesnis nei vienam vaikui tenkančios lėšos reitingo apačioje esančiose įstaigose. Pavyzdžiui, daugiamečiame reitingų lyderyje Vilniaus licėjuje išmokyti vieną mokinį skiriami 2125 eurai, o Vilniaus rajono Buivydžių T. Konvickio gimnazijoje – 5710 eurų ir ši įstaiga yra 252 vietoje iš 356. Reitingo sudarytojų duomenimis, mažiausią finansavimą iš visų šalies mokyklų gauna Kauno rajono Garliavos Jonučių gimnazija – 1496 eurus vienam vaikui ugdyti. Ši gimnazija reitinge užima 67 vietą.

 Taigi, vertintojų nuomone, iš tikrųjų finansavimas nebūtinai turi įtakos mokinių pasiekimams, Lietuvoje dažnai viskas būna netgi atvirkščiai. Be to, žurnalas „Reitingai“ pateikė Lietuvos gimnazijų asociacijos tarybos atliktą tyrimą, kuris parodė, kad reitingus analizuojančios ir tikslus pakilti iš autsaiderių išsikeliančios mokyklos nuosekliai kyla tiek pagal akademinius rezultatus, tiek gerėja jų mokinių savijauta. Ir, pasak jų, tai nėra susiję vien su finansavimu.

Žurnalas „Reitingai“ priminė, kad mokyklos gausiausiai yra finansuojamos iš valstybės biudžeto, o antrasis mokyklų finansavimo šaltinis yra vadinamosios lėšos aplinkai. Jas mokykloms skiria savivaldybės. Tiesa, privačios mokyklos, išskyrus katalikiškas mokyklas, vadinamųjų „aplinkos lėšų“ negauna. Bet privačios mokyklos yra dar finansuojamos pačių mokinių tėvų. Mokymasis privačioje mokykloje kainuoja nuo 5 iki daugiau nei 1500 eurų per mėnesį. Tėvų įmokėtos už vaikų mokslą lėšos lentelėje neatsispindi. Autoriai pastebėjo paradoksą, kad mokyklose, kurios finansuojamos iš tiesų dosniai, mokinių pasiekimai būna iš tiesų žemi, o kurios finansiškai yra skriaudžiamos, mokiniams dažnai suteikia išties didelę pridėtinę vertę. Jie pateikė pavyzdį, kad Vilniaus rajono Valčiūnų gimnazijoje bendros išlaidos vienam mokiniui siekia net 4546 eurus per metus, bet ji jau septynerius metus sukiojasi reitingo apačioje (šiemet 342 vieta), o Vilniaus Gabijos gimnazijoje išlaidos vienam mokiniui per metus siekia tik 1632 eurus, tačiau ji niekada nėra iškritusi iš pirmojo geriausių gimnazijų penkioliktuko.

Tarp kolegijų pirmąją vietą išlaikė Vilniaus kolegija, į antrąją vietą iš trečiosios pakilo Kauno kolegija. Trečiojoje vietoje – irgi per vieną laiptelį pakilusi Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla. Į ketvirtą vietą nukrito antrojoje buvusi Kauno technikos kolegija, penktojoje vietoje iš šeštosios atsidūrė Utenos kolegija.

Universitetų reitinguose lyderiu išlieka Vilniaus universitetas (VU), o tarp gimnazijų – Vilniaus licėjus, rodo žurnalo „Reitingai“ parengti švietimo įstaigų vertinimai. Antrojoje vietoje tarp universitetų – Kauno technologijos universitetas, šią poziciją taip pat išsaugojęs nuo pernai metų. Iš trečiosios vietos į penktąją per metus nukrito Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Atitinkamai į trečiąją vietą pakilo Vilniaus Gedimino technikos universitetas, pernai buvęs ketvirtas, ir Vytauto Didžiojo universitetas, buvęs penktas.Tarp privačių universitetų geriausiai įvertintas ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas.

 

Kitos naujienos

Kiekvienais metais sulaukiame šimtų Jūsų nuotraukų su naujai atsivėrusiomis ar iki gyvo kaulo įky...

Varėnos rajono policijos komisariato pareigūnai vykdo Gabijos Samuščenko (gim. 2006 m.) paiešką, kuri Var...

Alytuje praūžė ilgai lauktas pirmasis tokio formato kultūrinių patirčių festivalis jaunimui „Nuo ...

BALANDŽIO 30 D. 18:00 val. Alytaus kino klube "Kino kablys" kviečiame į filmo "Karta.EU" premjerą ir susi...