Klausyti gyvai

12:00 - 13:00

Dienos kaleidoskopas

Vakcinos kūrimas I dalis. COVID-19: būkime saugūs ir sveiki!

Lietuva yra prisijungusi prie Europos Komisijos iniciatyvos, pagal kurią šalis galės įsigyti vakcinos nuo koronaviruso. Šiuo metu Lietuva yra apsisprendusi dėl konkretaus vakcinos kiekio iš farmacijos kompanijos „Astra Zeneca“ įsigijimo. Dėl vakcinų kiekių iš kitų dviejų gamintojų, su kuriais sutartis yra pasirašiusi Europos Komisija, sprendimai bus priimami artimiausiu metu. Ateityje sutartys dėl vakcinų įsigijimo gali būti pasirašytos ir su kitais gamintojais.

Pagal išankstinę pirkimo sutartį Lietuvai tenkančių vakcinų dozių skaičius iš bendrovės „Astra Zeneca“ siekia 1,86 mln. vakcinų dozių.

Iš tikrųjų mes kol kas neturim skiepųA.Ambrozaitis

Pagal sutartį su vakciną kuriančia kompanija „Janssen Pharmaceutica NV“, Lietuvai yra numatytas vakcinų kiekis, leidžiantis paskiepyti 1,24 mln. gyventojų. Artimiausiu metu, bendradarbiaujant su kitomis valstybėmis, bus ieškoma sprendimų, ar šį kiekį galima mažinti iki prioritetinėms gyventojų grupėms vakcinuoti reikalingo kiekio.

Tačiau kol kas tenka laukti, nes vakcina dar kuriama. Plačiau apie skiepus nuo COVID – 19, jų kūrimo eigą pasakoja infektologas, Vilniaus universiteto profesorius Arvydas Ambrozaitis:

Pokalbis su profesoriumi A.Ambrozaičiu

Pašnekovas iškart pasako, kad normali skiepų atsiradimo trukmė yra nuo 5 iki 10 metų.

Profesorius A. Ambrozaitis

Profesorius sako, kad šiuo metu nėra galimybių laukti tiek laiko, kol bus sukurta vakcina nuo viruso, tad tenka dirbti spartesniu tempu. Šiuo metu kuriamos 7 vakcinos, kurios bandomos su savanoriais. Tačiau jos negali būti naudojamos, registruojamos, jei nėra atliktas trečios klinikinės fazės tyrimas su 30 ar 50 tūkstančių savanorių. Tai gali trukti apie 6 mėnesius. O tai kad vakcina butų gauta kitų metų vasarą ar pavasarį, tai jau būtų istorinis rekordas, sako profesorius.

„Vakcinos saugumas, efektyvumas neturi būti aukojamas vardan greičio“ -A.Ambrozaitis.

Pagal sutartį su „Sanofi-GSK“ Lietuvai galimų išpirkti vakcinų dozių kiekis – 1,872 mln. vakcinų dozių. Šiuo metu kol kas nėra nuspręsta, ar būtent toks kiekis ir bus įsigytas. Kiek dozių bus perkama po konsultacijų su specialistais spręs Vyriausybė.

SAM primena, kad Lietuva siekia įsigyti 70 proc. šalies gyventojų paskiepyti reikalingą vakcinų kiekį, taip pat vakcinų įsigijimus diversifikuoti tarp kelių gamintojų. Atsižvelgiant į medikų rekomendacijas, toks vakcinų kiekis reikalingas kolektyviniam imunitetui susiformuoti.

Prieš vakcinoms patenkant į rinką, jų kūrimas vyksta laboratorijoje bei atliekant klinikinius tyrimus, kurių metu tiriamas vakcinos saugumas ir efektyvumas. Lietuva siekia įsigyti tik saugias ir veiksmingas vakcinas.

COVID-19 – būkime saugūs ir sveiki – Lietuvos regioninių radijo stočių asociacijos informacinis projektas apie naująjį koronavirusą. Žinokime ko ir kaip saugotis bei priemones, kurių galime imtis. Covid-19 – būkime saugūs ir sveiki. Projektas įgyvendinamas su Sveikatos apsaugos ministerija ir finansuojamas iš Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo

Taip pat skaitykite: Skirtumai tarp pavasario ir dabar? COVID-19: būkime saugūs ir sveiki!

Kitos naujienos

Šiandien taryba neleido formuoti priešmokyklinukų septyniems darželiams. Priešmokyklinės klasės keliamos ...

Vieninteliame profesionaliame dramos teatre Pietų Lietuvoje – Alytaus miesto teatre – pagerbti me...

Didžiulis gaisras Vilniuje: dega automobilių sąvartynas, raginama vengti buvimo gryname ore.

„Manau, kad absoliuti laisvė neegzistuoja, ypač aktoriaus gyvenime. Jei nori laisvės – į teatrą n...