Klausyti gyvai

17:00 - 18:00

Tokia diena

7700 dalyvių pagerbė Laisvės gynėjus tradiciniame bėgime „Gyvybės ir mirties keliu“

Sausio 12 d. Vilniuje dvidešimt aštuntąjį kartą įvyko pagarbos bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu“. Pagerbdami Lietuvos laisvės gynėjus simbolinę trasą nuo Antakalnio kapinių iki Televizijos bokšto įveikė 7700 žmonių.

Srž. sp. Ievos Budzeikaitės nuotr.

Renginyje dalyvavo per 4 tūkst. karių iš beveik visų Lietuvos kariuomenės dalinių ir beveik dar tiek pat dalyvių iš kitų valstybės institucijų, visuomeninių organizacijų, sporto klubų, vilniečių ir miesto svečių, taip pat svečių iš daugiau nei 20 užsienio valstybių. Vienoje gretoje, segėdami Trispalves juosteles, bėgo kariai, policininkai, ugniagesiai, pasieniečiai, viešojo saugumo pareigūnai, teisėjai ir prokurorai, šauliai, skautai, moksleiviai ir studentai, senjorai ir vaikai, sportininkai ir netgi bėgimo entuziastai su keturkojais augintiniais.

Srž. sp. Ievos Budzeikaitės nuotr.

Didžiausia bėgančiųjų koloną pademonstravo Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos – vienoje gretoje koja kojon čia bėgo maždaug pusketvirto tūkstančio karių. Bėgimo finiše Sausumos pajėgos apdovanotos už gausiausią dalyvaujantį kolektyvą. Solidarumą pagerbiant Lietuvos kovą už laisvę pademonstravo ir sąjungininkų kariai – bėgime jau antrą kartą dalyvavo ir Rukloje dislokuotos NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės kariai iš Vokietijos, Nyderlandų ir Čekijos, taip pat sąjungininkai iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Iš viso bėgime dalyvavo svečiai iš daugiau nei dvidešimties užsienio valstybių.

Srž. sp. Ievos Budzeikaitės nuotr.

Finišo vietoje tradiciškai visi bėgimo dalyviai buvo apdovanoti atminimo medaliais. Atskirai buvo pagerbtas vyriausias bėgimo dalyvis – juo tapo 88 metų senjoras Jonas Burokas, renginyje dalyvaujantis jau 25 kartą. Taip pat apdovanotas gausiausiai dalyvavęs sporto klubas – juo tapo F.O.C.U.S Running klubas, gausiausiai dalyvavusi mokykla – Vilniaus Jono Pauliaus II gimnazija, o Vilniaus miesto savivaldybės viešosios įstaigos „Sveikas miestas“ taurė už gausiausią vilniečių kolektyvą atiteko Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnams.

Srž. sp. Ievos Budzeikaitės nuotr.

Taip pat finišo vietoje Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ vadas pulkininkas Artūras Radvilas įteikė „Geležinės valios“ statulėles. Šie apdovanojimai skirti išskirtinius fizinio parengtumo rezultatus demonstravusiems Sausumos pajėgų kariams.

Bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu“ – tai nuo 1992 m. vykstantis ir kasmet tūkstančius žmonių suvienijantis renginys. Įveikdami simbolinę 9 kilometrų trasą nuo Vilniaus Antakalnio kapinių iki Televizijos bokšto, bėgimo dalyviai pagerbia 1991 m. sausio įvykių metu be ginklo Lietuvos laisvę gynusius ir žuvusius Lietuvos gyventojus.

Kitos naujienos

Alytaus sinagogoje vyko susitikimas su profesoriumi, socialinių mokslų daktaru Eugenijumi Skersto...

Velykos – tai ne tik pavasario šventė, bet ir metas susiburti su šeima ir artimaisiais prie bendr...

Dalijamės greitais ir paprastais „FM99" komandos receptais jūsų velykiniam stalui. Išbandykite gr...

Velykos – puikus met...