Andrius Bondarevas: „Kava karališkas gėrimas“ – laidoje „Papasakok man“ su Vija

Jeigu manote, jog norint kasdien pasimėgauti skania kava jums būtinas kavos aparatas – klystate. Andriaus Bondarevo teigimu, tai visai nebūtina, puikią kavą galima pasigaminti naudojant kavos plikymo filtrus, kolbas ir įvairius kavinukus, be to tai galima daryti ir gamtoje. Žinoma, kavos pasaulyje, šios priemonės turi savus įmantrius pavadinimus (chemex, moka, Hario V60, frenchpress ir t.t.), tačiau tai nereiškia, kad jos neprieinamos, ypatingai brangios ar sunkiai naudojamos. Kodėl gi nepabandžius ir jums?

FM99 „Papasakok man“ Vijos pokalbis su Andriumi Bondarevu:

 

Andriaus susidūrimas su kava įvyko 2005-aisiais, pradėjus prekybos kavos aparatais verslą. Ilgainiui įmonėje pradėta prekiauti ne tik kavos aparatais, bet ir pačia kava.„Pradėjau gilintis į pačią chemiją, kavos kultūrą, gamybos būdus, jos galimybes. Tada atsivėrė skonio įvairovė, prasidėjo kavos kelias“, – savo pažintį su kava pristatė A. Bondarevas. Jau supratote, laidos „Papasakok man“ su Vija pokalbio su Andriumi tema – kava, jos kilmė, paruošimo būdai, tradicijos ir rūšis.

 

Andrius – kavos žinovas, žmogus mylintis kavą ir gebantis mėgautis kavos teikiamomis malonumo akimirkomis. Tame gėrime, kurį daugelis mūsų, tiesiog susiverčia rytais, tikėdamiesi greičiau pabusti, Andrius atranda dermę, skonių įvairovę ir savąjį umami.

Ar žinojote, jog kava kildinama iš Etiopijos. Ten ir šiais laikais klesti kavos pramonė. O ar nutuokiate, kiek kavos medelių rūšiųyra žinoma pasaulyje? Pasak Andriaus, vien arabika kavos medelių rūšių suskaičiuotume dešimtimis. Jie turi savus pavadinimus, išvedinėjami ir skirstomi pagal regionus.

Jeigu mėgstate šiek tiek rūgštelinčią kavą – pirkite arabika pupeles, jeigu skonio receptoriai reikalauja kažko stipresnio, kartesnio rinkitės kavą, kurioje bus ir robustos kavos pupelių. Pasak Andriaus, kavamedžio uoga skani ir savaip primena slyvą, iš minkštimo gaminamas džemas, na o iš kauliuko – mūsų taip mėgstamas gėrimas. Viena brangiausių pasaulio kavos rūšių yra kopi luwak kava, kuri fermentuojasi palminiomusango(viverinių šeimos žinduolis)organizme, tada surenkama gyvūnėliui išsituštinus ir tinkamai paruošiama naudoti.

Kokiu būdu paruošta kava ragaujamadegustacijose,  kaip paruošti norimo skonio ir tirštumo gėrimą, apie Andriaus vaikystės kavą, neskrudintas kavamedžio pupeles ir intriguojančius kavos panaudojimo būdus išgirsite pasiklausę laidos įrašą.

Komentarai

komentarai(-ų)