„Apie sveikatą ir gyvenimą“ – Ar sveikai ir kokybiškai maitinasi Alytaus moksleiviai?

 

Praėjusiais metais atliktas Lietuvos mokinių mitybos įpročių tyrimas parodė, kad vaikai valgyklose maitinasi nepakankamai sveikai: daug mokinių vartoja per mažai vaisių ir daržovių, juodos duonos, žuvies, pieno ir jo produktų, geria daug saldžių gazuotų gėrimų,  karšto patiekalo valgykloje nevalgo daugiau nei pusė vaikų, o salotų ir vaisių  mokykloje valgo tik kas šeštas moksleivis, trečdalis vaikų iš valgyklos išeina nesijausdami sotūs ir pavalgę.

Apie maisto kokybę Alytaus miesto valgyklose bei apie mokinių sveikos mitybos skatinimą pokalbis su Visuomenės sveikatos biuro specialiste, Alytaus miesto savivaldybės gydytoja Jovita Katkauskaite. Klausykite pokalbio.

maistas vaikams

Vaikų sveikata daugiau nei 50% priklauso nuo mitybos  (Nuotr. Colourbox)

„Valgau valgykloje, nes man tiesiog patinka nes ten renkasi visi draugai ir visi pietauja, kalba“;

„Daug bendraamžių nevalgo, nes eina į kioskelius pirkti užkandžius“;

„Manau, valgykloje reikia geresnių produktų, nes nėra toks skanus maistas kaip kavinėje ar restorane“, – tokie mokinių atsiliepimai apie miesto valgyklas. Tačiau pasak, savivaldybės gydytojos, maitinimas Alytaus valgyklose yra geras.

„Alytaus valgyklose, kaip ir visose Lietuvos ugdymo įstaigų valgyklose, maistas turi būti kokybiškas. Manau, Alytuje moksleiviai yra maitinami pakankamai gerai. Žinoma, gali pasitaikyti išimčių, kuomet maistas valgyklose ruošiamas privačių įmonių ir ne visada yra šviežias, bet tokius atvejus stengiamasi sekti ir užkirsti jiems kelią“, – pasakojo savivaldybės gydytoja.

Anot pašnekovės, moksleiviai kiekvieną dieną turėtų gauti vaisių arba daržovių, tai yra privaloma.„Maistas turėtų būti pagaminamas ir patiekiamas tą pačią dieną. Maistas turi būti kokybiškas, sveikas, įvairus bei atitikti sveikatos saugos reikalavimus.  Dėl netinkamo maisto gali sutrikti vaiko virškinimo sistema ir atsirasti alerginiai sutrikimai“, – teigia Jovita Katkauskaitė.

Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad gaminant maistą reikia vartoti, kuo mažiau prieskoninių mišinių, druskos, cukraus. Maisto produktuose gausu paslėpto cukraus, tai daro įtaką svorio augimui. Kaip  sako Jovita Katkauskaitė: „Pasižiūrėjus ir į jogurto etiketes, galima aptikti nemažai cukraus. Taip pat vaikų mityboje neturėtų būti rūkytų gaminių. Jų vartoti galima kartą į savaitę“.

Vaikų sveikata daugiau nei 50%  priklauso nuo mitybos. Tačiau prie sveikos mokinių mitybos įpročių kūrimo ir palaikymo turi prisidėti tiek švietimo įstaigų darbuotojai, tiek vaikų tėveliai.

Komentarai

komentarai(-ų)