Atnaujintas lopšelių-darželių valgiaraštis – mažųjų lėkštėse daugiau spalvų (papildyta interviu)

Jau mėnuo, kai Alytaus miesto lopšeliuose-darželiuose atnaujinti valgiaraščiai. Jie pakeisti vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintomis naujomis rekomenduojamomis paros maistinių medžiagų ir energijos normomis.

Apie tai „FM99“ eteryje kalbėjome su Alytaus lopšelio-darželio „Šaltinėlis” maitinimo organizavimo ir higienos specialiste Asta Krasnickiene, – kviečiame pasiklausyti!

Asta Krasnickienė „FM99“ studijoje

Nuo šiol lopšelius-darželius lankantiems vaikams pietums ir vakarienei prie mėsos patiekalų patiekiama daugiau daržovių, atsisakyta uogienių ir kitų daug cukraus turinčių produktų. Mažųjų lėkštėse atsirado ir jiems neįprastų produktų – avinžirnių, lešių. Tad kaip gi mažiesiems sekasi priprasti prie naujo valgiaraščio?

„Girinuko“ lopšelyje-darželyje dar viena naujovė – jau kurį laiką maistas mažiesiems gaminamas naujoje konvekcinėje krosnyje (AMS nuotr.)

Pasak Alytaus lopšelio-darželio „Girinukas“ maitinimo organizavimo ir higienos specialistės Gintarės Zataveckaitės, jau mėnuo, kai vaikai valgo mažiau kalorijų turintį maistą. Nuo  1 iki 3 metų amžiaus vaikai anksčiau rekomenduojama paros energijos norma siekė 1500 kcal, dabar  1300 kcal. „Nuo stalo dingo „tuščios“ kalorijos. Nebeliko dešrelių, sardelių ir kitų nesveikų produktų, sumažėjo cukraus ir druskos kiekis, o lėkštėse atsirado daugiau spalvų – prie  garuose troškintos mėsos patiekalų dabar vaikams duodami du garnyrai – morkų lazdelės ir pomidorai ar kitos daržovės. Tokie pakeitimai padės formuoti vaikų sveikos mitybos įpročius“, –  įsitikinusi Alytaus lopšelio-darželio „Girinukas“ maitinimo organizavimo ir higienos specialistė.

Vis tik priprasti prie pakitusio maisto raciono mažiesiems priprasti kol kas sunkoka. Maitinimo organizavimo ir higienos specialistė G. Zataveckaitė pastebi, kad sočiai pavalgyti mėgstantys vaikai kartais paprašo pakartoti iš naujo valgiaraščio gaminamų patiekalų, tačiau jiems neįprastų patiekalų – avinžirnių ar lęšių – mažieji nevalgo. Sunkiau vaikams atsisakyti ir daug cukraus turinčių produktų. Pasak lopšelio-darželio direktorės R. Naujalienės, vaikams anksčiau vakarienei buvo tiekiama varškė su uogiene, o dabar tą pačią varškę mažiesiems siūloma valgyti su konservuotais persikais ar abrikosais ir vaikai jos valgyti jau nenori.

Pasak Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjos Rimvydos Ališauskienės, ankstyvąjį vaiko raidos etapą ne visada lengva įpratinti vaiką valgyti sveikus produktus. Dietologai teigia, kad jei iki trejų metų vaikui pristatysite kuo daugiau naujų produktų, vėlesniame amžiuje jis galės lengviau atsirinkti, ką mėgsta, o ko ne. Alytaus miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigose mes darome tai, kad vaikai būtų sveikesni ir valgytų sveikatai palankesnį maistą, kad nuo mažumės būtų formuojami taisyklingi mitybos įpročiai.

„Girinuko“ lopšelyje-darželyje dar viena naujovė – jau kurį laiką maistas mažiesiems gaminamas naujoje konvekcinėje krosnyje. Jai įsigyti lėšų skyrė Alytaus miesto savivaldybė. Pasak darželio direktorės R. Naujalienės, nauja krosnele be galo džiaugiasi kasdien maistą mažiesiems gaminančios virėjos. Maisto gamybos procesas nuo šiol trunka kur kas trumpiau, pagaminami sveikesni garuose troškinti patiekalai – juos pamažu pradeda mėgti prie sveikesnio maisto pratinami vaikai.

Komentarai

komentarai(-ų)