Druskininkuose ragaujami geriausi Lietuvos ūkininkų sūriai

Šį šeštadienį, rugpjūčio 12 d., Druskininkuose ketvirtą kartą organizuojamas Sūrių Festivalis suburs sūrio mylėtojus iš visos Lietuvos. Ūkininkai sūrių gamintojai kvies paragauti ir įsigyti savo produkcijos, demonstruos kaip gaminamas sūris, gurmanams rengiamos keturios degustacijos, o gyvulių augintojams – seminaras. Sūrininkų mugėje dalyvaus 20 gamintojų iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos.Sūrių Festivalį organizuoja Druskininkų kultūros centras kartu su Sūrininkų asociacija. Vakar restorane “Velvetti” sūrių konkurso komisija ragavo 26 karvių ir ožkų pieno sūrius, tarp kurių buvo ir 2 Lenkijos ūkininkų pagaminti sūriai.

Gian Luca Demarco ir Hubert Hiron

Geriausiais atskirose kategorijose išrinkti šie sūriai:

Geriausias karvių pieno sūris ir geriausias puskietis sūris – Viržinis (jaunas), sūrinė Varinis Puodas, Varėnos raj.
Geriausias ožkų pieno sūris ir geriausias brandintas rūgštinis sūris – Ožka pataluose, Laužėnų kaimo sūrinė, Švenčionių raj.
Geriausias saldaus pieno sūris – Kurmio namas, Jurga Stoškutė, Varėnos raj.
Geriausias tradicinis sūris – Močiutės, Dalia Baranauskienė, Varėnos raj.
Geriausias mėlynojo pelėsio sūris – Gelmė, Vaida Genienė, Alytaus raj.

Mirek Sienkiewicz

Šeštadienį 12 val. Konkurso komisija ragaus 6 sūrius – finalistus ir lankytojų akivaizdoje išrinks 2017 m. festivalio Grand Prix. Dvejus metus iš eilės šį titulą gavo ūkininkų Birutės ir Giedriaus Prakapavičių iš Molėtų rajono gaminamas avių pieno sūris “Ūta”. Šiemet į konkurso finalą pateko Varinio Puodo sūrinės gaminamas Viržinis (Varėnos raj.), Roberto Grigo Šatrija (Palanga, abu – karvių pieno) ir net keturi Laužėnų kaimo sūrinės (Švenčionių raj.) gaminami ožkų pieno sūriai – Ožka pataluose, Mygtukas, Bučkis bei Ratukas.

Angelo Labatte

Sūrių konkurso komisija:
Hubert Hiron – sūrių gamybos ūkiuose konsultantas, veterinarijos gydytojas homeopatas, Prancūzija
Mirek Sienkiewicz – Lenkijos sūrių festivalio Czas na Ser organizatorius, technologas
Mindaugas Vizgaitis – sūrių technologas
Angelo Labatte – “Čiop Čiop” virtuvės šefas
Gian Luca Demarco – sūrių gurmanas, „Kulinarinės studijos“ vadovas
Linas Petrukaitis – “Gero maisto akademijos” įkūrėjas „30 geriausių restoranų“ reitingo organizatorius

Visa komisija

Sūrių Festivalio vyks rugpjūčio 12 d. 12-19 val. Druskininkuose, Vilniaus al. 24, Druskininkų Pramogų aikštėje.Renginio metu kūrybines dirbtuves vaikams ves Artoteka, uogienių prie sūrio siūlys Draugų Uogienė.

Nuotraukų autorius – Audrius Karečka.

Komentarai

komentarai(-ų)