Septintasis „Sūrių Festivalis“ šeštadienį Druskininkuose

FM99 pokalbis su vienu iš festivalio organizatorių Audriumi Jokubausku.
 
 
 
 
 
Šeštadienį, rugpjūčio 15 dieną, Druskininkuose vyksta septintasis „Sūrių Festivalis“. Tai kasmetinis renginys, sukviečiantis smulkius įdomių sūrių gamintojus. Renginio pradžia 11 val.
 
Šiltą ir tingią penktadienio popietę sūrių ekspertai ir gero sūrio propagandistai rinkosi į „Velvetti“ restoraną Druskininkuose išrinkti šių metų geriausią smulkiųjų sūrininkų pagamintą sūrį. Komisija šį kartą lietuviška: sūrių technologas Mindaugas Vizgaitis, Vytautas Vaga – „Say Cheese“ parduotuvių tinklo sūrių ekspertas, Paulius Jurkevičius – žurnalistas ir gastronomijos apžvalgininkas, ir Arūnas Starkus – „Vyno žurnalo“ redaktorius. Ekspertai iš užsienio dėl pandemijos atvykti negalėjo. Ypatinga situacija pakoregavo ne tik komisijos sudėtį, bet ir teikiamų vertinimui sūrių skaičių. Dėl pandemijos negalėjo atvykti gausus būrys kaimyninių šalių sūrininkų.
Konkursui buvo pateikta keturiolika sūrių. Nors skaičius ir gerokai mažesnis nei aknstesniais metais, tačiau savo kokybe ir įspūdingu aromatu nepaliko abejingų. Beragaujant sūrius, patekusius į finalą, nevalingai pasigirsdavo susižavėjimo šūksniai ir rankos siekdavo vis naujo gabalėlio. Intesyvių diskusijų metu buvo išrinkti geriausi. Geriausias tradicinis varškės sūris – Rūtos Aliukonienės karvių pieno sūris. Geriausiu karvių pieno sūriu ir geriausiu mėlynojo pelėsio sūriu tapo Laimos Stankevičos „Naktigonė“. Geriausiu sūriu su priedais išrinktas Vilmanto Navicko karvių pieno sūris su pipirais. Geriausiu šviežiu sūriu pripažintas Dalios Baranauskienės karvių pieno sūris. Vaida Genienė nugalėjo keletoje kategorijų. Ji įvertinta už geriausius avių bei ožkų pieno sūrius, geriausią puskietį ir geriausią minkštąjį sūrius. Grand Prix laimėtojas bus skelbiamas rytoj, šeštadienį, „Sūrių Festivalio“ metu.
 
 
 

 
Šiemet festivalyje dalyvaus penkiolika sūrių gamintojų iš Lietuvos. Lankytojai galės iš arti susipažinti su gamintojais, paragauti ir nusipirkti sūrių. Tradiciškai organizuojamas ir sūrių konkursas, kuriame, be komisijos, savo žodį tarti galės ir publika. Speciali palapinė bus skirta nuo 11 iki 14:30 ragauti ir balsuoti už labiausiai patikusį sūrį, kurio gamintojas bus apdovanotas specialiu prizu. Iškilmingose Žolinės šv. mišiose Druskininkų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje vidudienį bus meldžiamasi ir už sūrininkus. Festivalio lankytojams ruošiamos degustacijos, edukacinė programa, vaikų kūrybinės dirbtuvės. Publiką kviesime dalyvauti akloje sūrių degustacijoje ir laimėti festivalio prizų. Renginyje koncertuos grupė „Railway Stompers“.
 
 

 
 
Programa:
11:00 Renginio pradžia
Mugė
Gourmet kiemelis. Penki festivalio sūriai pavirs originaliais „Velvetti“ šefų užkandžiais
Mėgstamiausio publikos sūrio rinkimai
Aklos degustacijos
Kūrybinės dirbtuvės vaikams
11:30 Degustacija. Minkštųjų sūrių ir alyvuogių aliejaus derinimo paslaptys. Keturi sūriai ir keturi alyvuogių aliejai. Veda Paulius Jurkevičius (Roma). Su išankstiniais bilietais, kaina 25 Eur žmogui
12:00 Šv. mišios Druskininkų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje, kurių metu bus laiminamas sūris
12:45 Degustacija. Klasikiniai Vakarų Europos sūriai. Olandija, Italija, Prancūzija, Šveicarija. Puskiečiai, kietieji, mėlyno pelėsio, karvių, avių, ožkų pieno sūriai. Veda sūrio ekspertas iš specializuoto sūrio parduotuvių tinklo „Say Cheese“ Vytas Vaga. Su išankstiniais bilietais, kaina 25 Eur žmogui
15:00 Sūrių konkurso apdovanojimai
15:30 Railway Stompers koncertas
 
Daugiau informacijos renginio Facebook puslapyje.
 
Organizatoriai
Druskininkų kultūros centras
Restoranas „Velvetti“
Sūrininkų asociacija

Komentarai

komentarai(-ų)