Uogų užšaldymas šaldiklyje. Specialisto patarimai.

Vasara – metas, kai galime mėgautis jos gėrybėmis, ne atvežtomis iš šiltųjų kraštų, bet išaugusiomis čia pas mus Lietuvoje.

Kai atsirado šaldytuvai ir šaldikliai, atsirado galimybė šviežias uogas užšaldyti ir, išsiėmus ir atšildžius jas, valgyti kad ir vidury žiemos.

Gut šaldytuvų meistrai Vygantas Urbanavičius ir Rokas Adžgauskas pataria

Ar yra buvę, kad išsiėmus gėrybę iš šaldiklio, pamatome beformį ledo gabalą, o atšildžius  – viduje pilna ledo kristalų?

Kažką darėme ne taip.

Štai keli specialisto patarimai užšaldant šviežias braškes.

Užšaldymo eiga turėtų būti tokia:

  1. Nuskiname arba nusiperkame tam tikrą kiekį šviežių, prinokusių braškių.
  2. Jas nuodugniai nuplauname, nuskabome visus lapelius ir stiebelius.
  3. Dedame į jau iš anksto paruoštus nedidelius plastikinius indelius arba vakuuminius maišelius.
  4. Sudedame į šaldiklį. Užšaldome.

Atrodo – viskas paprasta.  Bet visgi kokias klaidas galime padaryti?

a)  Per didelės porcijos. Jeigu atšildytų gėrybių nesuvalgysite per vieną-dvi dienas, teks jas vėl dėti atgal į šaldiklį ir užšaldyti. Atšildžius antrą kartą, iš jų nieko gero nebus likę: nei vitaminų, nei skonio, nei kvapo, o išsiskyrę sultys bus virtę ledo kristalais, galutinai „išsprogdinę“ visą uogų vidinę struktūrą ir skaidulas.

Jau geriau išsiimti dar vieną indelį, jei pirmojo neužteko, nei dėti atgal į šaldiklį nesuvartotą porciją.

b)  Per didelis bendras vienu metu užšaldomas kiekis. Įvertinkite savo šaldiklio galimybes. Ant prietaiso etiketės įprastai yra nurodytas didžiausias galimas užšaldomas kiekis per 1 parą. Jis gali būti vos pora kilogramų arba gali siekti net 20-30 kg. Taisyklė tokia: jei šį leistiną kiekį viršysite, uogų užšalimo procesas užsitęs ir vyks nereikalingi procesai uogų viduje, kurie įtakos ledo kristalų susidarymą uogų viduje.

Be to, jūsų šaldikliui irgi ne į sveikatą bandyti užšaldyti viršnorminį kiekį. Vargsta, kaista kompresorius, tuo trumpindamas savo resursus.

c)  Neperkraukite šaldiklio stalčių. Jeigu sudėjus šviežias gėrybes, stalčius vos vos užsidaro, tai užšalus tūriui, jo tikrai neištrauksite – užšaldomi produktai plečiasi.

d)  Nenaudokite uogų fasavimui maistinės plėvelės ar kitos netvirtos medžiagos. Šaltis ją suardys ir uogos gali įgauti kitų šaldiklyje esančių produktų kvapo bei pačios „išsikvėps“.

e)  Dar vienas puikus būdas užšaldyti uogas, kad jos nebūtų sulipusios viena su kita: naudokite plokščią indą (pvz. Liebherr firmos šaldikliuose būna toks keturkampis stalčiaus priedas), suberkite į jį braškes vienu aukštu ir paskleiskite jas, kad viena su kita nesiliestų. Palaukite, kol jos užšals ir taps kietos, panašios į akmenukus. Suberkite šiuos „akmenukus“ į kažkokį sandarų indą ir mėgaukitės atskiromis uogomis visus metus. Kartokite šį procesą, kol užšaldysite reikalingą kiekį „akmenukų“. Puikiai tinka (skanu ir gražu) tokia uogyte pagardinti kokteilį vidury žiemos!

f) Jeigu jūsų buitinė technika turi greito užšaldymo funkciją, įjunkite ją dar prieš dėdami užšaldomą kiekį į šaldiklį.

Prietaiso temperatūra nukris iki maždaug 28 C° ir tai įtakos užšaldymo kokybę.

g) Galima užšaldyti ne atskiras uogas, o braškių tyrę, sumaišytą su cukrumi. Nuplautas braškes sutrinkite ir sumaišykite su cukrumi pagal skonį. Įprastai dedama 2-5 šaukštai cukraus vienam kilogramui braškių.

O toliau vėl galioja tie patys patarimai, kaip ir užšaldant netrintas uogas. Geriausiai tokią tyrę fasuoti į nedidelius uždaromus indelius. Kaip smagu bus ja užsitepti pusryčių bandelę sausio mėnesį!

Skanaus!

Viskas bus GUT!

*Reklama

 

Komentarai

komentarai(-ų)