Klausyti gyvai

11:00 - 12:00

Laisva forma

„Globoti vaiką – pirmiausia jį reikia mylėti” – Globos savaitės renginiai Alytaus rajone

D.Kitavičienė, E.Babravičiūtė, I.Daugirdienė

Alytaus rajone prasidėjo visą savaitę truksiantys renginiai, skirti Globėjų dienai paminėti. Šiandien FM99 studijoje viešėjo Alytaus rajono savivaldybės mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė, globėja ir kartu – globos koordinatorė Elytė Babravičiūtė, VšĮ „Alytaus šeimos pagalbos centras“ direktorė Inga Daugirdienė. Kalbėjome apie našlaičių ir be tėvų priežiūros likusių vaikų globą.

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas yra iškėlęs tikslą visiems tėvų globos netekusiems vaikams surasti globėjų šeimas. Savivaldybė jau penktus metus tęsia iniciatyvą paremti tuos žmones, kurie ryžtasi globoti vaikus, tačiau ne kiekviena šeima, kuri norėtų tai daryti, turi pakankamai pedagoginių žinių ir socialinių įgūdžių. „ Alytaus rajono savivaldybė jau ne vienerius metus stengiasi šiai problemai skirti daugiau dėmesio. Maždaug prieš penkerius metus pritarė papildomai išmokai, kad rajono vaikai negyventų institucijoje“ – D. Kitavičienė.

Pasak jos, vienas iš šios globėjų dienai skirtos savaitės uždavinių – „mitų išsklaidymas. Pavyzdžiui, kai globėjai girdi priekaištus – viską daro dėl pinigų.“

Pasak I.Daugirdienės, savivaldybei ir  globėjams svarbiausia bendras tikslas – kad vaikai neaugtų globos įstaigose, o turėtų šeimas ir tikrus namus.

Šiuo metu  Alytaus rajone globojami (rūpinami)  99 vaikai.

Vienoje šeimynoje gali būti globojama nuo 4 iki 8 vaikų.

Rajone yra 8 budinčių globotojų šeimos,  jos šiuo metu globoja 10 vaikų (laikinoji globa).

49 globėjų (rūpintojų) šeimos augina  78 vaikus (nuolatinė globa).

Globos institucijose (vaikų globos namuose) dar yra 7 vaikai, iš kurių 4 – su negalia, 3 – paaugliai, iš jų jauniausiam – 14 metų.

Šiuo metu Globėjų ir įtėvių mokymų bei konsultavimo programos. Pagrindinės dalies kursus lanko 2 šeimos (4 asmenys). Specializuotus mokymus lanko 2 asmenys (1 šeima).

I.Daugirdienė sako, norint būti globėju ar globotoju svarbiausia, kad „mylėtų ir norėtų padėti. Ir nuspręstų ar tai laikinoji, ar nuolatinė globa.“

 

Visą savaitę bus minima Globėjų diena – renginiai:

Globai reikia bendrumo, negalime rengti renginių tik globėjams ar globojamiems vaikams. Tada Liepos 1 d. 15 val. Daugų miesto centrinėje aikštėje vyks edukacija apie bites ir jų produktus, norintieji galės išsilieti žvakių. Renginio metu didelių ir mažų lauks žaidimai, atrakcijos, viktorina, o Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuras pasiūlys išbandyti juoko jogą bei sužinoti apie kvėpavimo techniką.

Liepos 2 d. 13 val. Žuvinto biosferos rezervate globėjų šeimoms organizuojamas piknikas. Jo metu bus įteikti pažymėjimai globėjams, šventės dalyviams organizuojami įvairūs užsiėmimai, akcijos ir atrakcijos.

Liepos 3 d. 14 val. Butrimonių miestelio aikštėje visus globėjus ir jų vaikus sukvies šventė „Vaikams geriausia augti šeimoje“. Popietės metu vyks globojamų vaikų piešinių paroda, vyks koncertas ir Globos centro veiklų pristatymas. Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras organizuos viktoriną, lauko žaidimus, o mažuosius pakvies į maisto gaminimo edukaciją su „Šefas ant ratų“.

„Šiuose renginiuose bus stengiamasi nešti žinią, kad tik vaikai gyventų šeimoje.”

Kitos naujienos

Kaip pranešė Alytaus policija, ketvirtadienį apie 23 val. Alytuje, Naujojoje gatvėje, neblaivus 1984 meta...

Alytaus nakvynės namai atsisveikina su savarankiško gyvenimo namų gyventoju: „Išėjo Rimantas Šaparnis, - ...

Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėlnetei...

Elayork su atokvėpiu pristato pristato savo naujausią muzikinį kūrinį „Ne Laiku"...