Klausyti gyvai

20:00 - 24:00

Vakaro dvelksmas

Afganistanas tapo teroristų rojumi. Kas vyksta šalyje?

Klausykite Jums patogiu metu – prenumeruokite podcast’ą:  Apple podcasts | Spotify | Googlepodcasts | RSS|RadioPublic Breaker| Anchor|Pocket Casts|Castbox

Afganistanas vėl tapo teroristų rojumi, vaikai verbuojami kariauti, o mirties bausmės tampa norma, jau nekalbant apie moterų teises, kurios apskritai išnyko šioje šalyje. Apie situaciją ir jos pasekmes pokalbis su Europos Parlamento delegacijos su Afganistanu pirmininku Petru Auštrevičiumi.

Afganistano ambasadorius Italijoje sako, kad šalis vėl tapo teroristų rojumi. Priešingai nei teigia Joe Bidenas, karas nesibaigė, prasidėjo labai kompleksinis karas, leidiniui politico.eu sakė Khaled Ahmad Zekriya, Afganistano ambasadorius Italijoje. Anot jo, diplomatai užsienyje liko ištikimi ankstesniajai vyriausybei, o naujajam užsienio reikalų ministrui kol kas pavyko surinkti apie pusšimtį darbuotojų iš 900. Daugelis ambasadorių prašosi politinio prieglobsčio valstybėse, kuriose dirba. 

Talibanas jau uždraudė moterims sportuoti, o mergaitėms mokytis vidurinėje mokykloje. Kas vyksta Afganistane? Europarlamentaras Petras Auštrevičius sako, kad jau akivaizdu, kad nuogąstavimai, jog Talibano grįžimas į valdžią nieko gero nežada Afganistano visuomenei, pasitvirtina.

Nors Talibanas kalbėjo pradžioje gražiai ir žadėjo visokių dalykų, kad daug dalykų nekeis, ypač kalbant apie moterų teises, bet vargu, ar taip jau bus. Pirmieji jų sprendimai patvirtina blogesnį scenarijų – pirmiausiai buvo uždaryta taip vadinama Moterų reikalų ministerija”, – pasakoja P.Auštrevičius.

EP paskutinėje sesijoje priėmė rezoliuciją dėl Afganistano. Europarlamentarai pasibaisėję Afganistane vykdomais pažeidimais – mirties bausmių vykdymais, vaikų karių verbavimu, taikių protestų slopinimu ir moterų bei mergaičių teisių suvaržymais. 

“Europos Sąjungoje galvojama, kaip organizuoti antrąjį evakuacijos etapą, nes tikrai bus tokių moterų, kai kurios jau dabar atvirai persekiojamos ir sulaukė grasinimų mirtimi. Mes neturime moralinės teisės jas palikti ir pasakyti, kad jų likimas mums nerūpi. Tai nebus didelė migracinė našta, tos moterys išsilavinę, aktyvios, net neabejoju, kad jos pakankamai lengvai integruosis”,- sako delegacijos su Afganistanu pirmininkas.

Siūloma įdiegti specialią vizų programą Afganistano moterims, siekiančioms apsaugos nuo Talibano. Europos Parlamentas ragina ES valstybes iš naujo įvertinti gautus prieglobsčio prašymus, tame tarpe ir atmestus, nes pabėgėliai neturėtų būti prievarta gražinami į Afganistaną. 

Daugiau klausykite:

Šis paveikslėlis neturi alt atributo; jo failo pavadinimas yra European-Union-emblema-1920x1281.jpg

Europos klubas” dalinai finansuojamas Europos Parlamento


Prenumeruokite podcastą savo mėgstamoje platformoje bei sekite mus ir socialiniuose tinkluose – „Europos klubas“ gyvena Facebook, Instagram ir Twitter.

Europos klubas tinklalaidžių platformas pasieks du kartus per savaitę – trečiadienį ir penktadienį, FM99 radijo eteryje nauja laida skamba trečiadieniais ir penktadieniais 11 val 10 min.

Kitos naujienos

Prokuratūra teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje vairuotojas kaltinamas klastojęs automobilių kelion...

Lietuvos Vyriausybės rũmuose minimas Lietuvos narystės Europos Sąjungoje ir NATO 20-metis.

Alytaus miestas, kuris 2003 m. vykusiame referendume buvo pats pro-europietiškiausias visoje šaly...

Dzūkijos futbolo klubas DFK „Dainava“ po ilgos pertraukos pagaliau grįžta žaisti į Alytų - savo n...