Klausyti gyvai

24:00 - 08:00

Nakties garso takelis

2021-uosius Alytaus St.Kudirkos ligoninė pasitiko su didėjančiais ligonių srautais

Artūras Vasiliauskas

Šventės baigiasi, bet problemos lieka. Alytaus S.Kudirkos ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas pasakoja, jog švenčių dienos ligoninėje buvo įtemptos, lovos užpildytos apie 90 procentų ir daugiau, tomis dienomis buvo ir mirčių, tad medikams švenčių nebuvo, jie dirbo pilnu tempu.

Šventės medikams nebuvo šventiškos

“Šios dienos duomenimis yra 91 pacientas šimte lovų, ir 7 reanimacijoje, pasidinom reanimaciją iki 9 lovų, tad su nedideliu rezervu taip ir dirbam,” – pasakoja direktorius.

Apie šios dienos situaciją Alytaus ligoninėje pasakoja A.Vasiliauskas

Lietuvos ligoninėse šiuo metu gydomi 2568 COVID-19 pacientai, 196 iš jų – reanimacijoje, Alytuje “kovidinis” skyrius nuolat beveik pilnas, pacientų skaičius auga – šiandien Covid skyriuje 91 pacientas, dar 7 Covid reanimacijoje. Ligoninėje serga 14 gydytojų, 38 slaugytojai, 14 slaugytojų padėjėjų, 20 kitų darbuotojų. Alytaus poliklinikoje 14 darbuotojų užsikrėtę Covid, dar 11 – saviizoliacijoje.

Kaip FM99 pasakoja ligoniai, besigydantys Alytaus įstaigoje, ligoninės personalas itin atsidavusiai ir puikiai rūpinasi ligoniais. 

“Čiut ne kovidine mes tapome ligonine ir stengiamės padėti, ir tame tarpe, kaip ir mūsų pacientai, ir sergam” – sako A.Vasiliauskas. Nemažai ligoninės medikų jau persirgę COVID19.

Netekčių jau yra ir tarp medikų, Alytaus ligoninė neteko vieno darbuotojo, yra kovojančių dėl gyvybės ir gydomų Vilniaus ligoninėje.

Vis daugiau vakcinos dozių pasiekia Alytų

Skiepai ligoninę taip pat pasiekia vis naujomis porcijomis, šiandien gauta siunta, ligoninei numatyta dar 700 dozių, tiek, kiek yra pateiktas poreikis. Per pirmą skiepijimo etapą visi medikai dirbantys su kovidiniais ligoniais jau buvo paskiepyti. Tačiau, kaip sako direktorius, visuose skyriuose rizika susidurti su virusu didelė, tad laukiama skiepų visiems darbuotojams, juos ir tikimasi gauti netrukus.

Kad virusas pasiekia ir kitus ligoninės skyrius rodo ir tai, kad Alytaus ligoninėje ir gimdyvėms diagnozuojamas COVID19. Pirmasis kūdikis gimęs Alytuje sausio 2 dieną taip pat su koronavirusu.

Praėjusią parą Lietuvoje nustatyta 1510 naujų koronaviruso atvejų, mirė 27 žmonės. Praėjusią parą taip pat registruota 3730 pasveikusių žmonių.

Iš viso Lietuvoje registruoti 149 tūkst. 497 COVID-19 atvejai, 81 tūkst. 630 asmenys pasveiko, 65 tūkst. 272 – tebeserga. 

Nors žmonių persirgusių koronavirusu skaičius daugėja, tačiau ne visi įgija imunitetą, tad ir ligoninės darbuotojai bus tikrinami, ar persirgus susiformavo antikūniai.

Karantino švelninimo scenarijai

Vyriausybės ekspertų taryba pateikė siūlymus, pagal ką galėtų būti nustatomi karantino reikalavimai ir kada jis galėtų būti švelninamas, taip pat leisti „socialinio palaikymo burbulus“ – po vieną gyvenančių žmonių bendravimą.

Keturi karantino scenarijai paremti naujų atvejų skaičiumi 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų. Blogiausias scenarijus – kai atvejų skaičius viršija 500 atvejų 100 tūkst. gyventojų ir pasiekiamas toks infekcijos išplitimo lygis, kuomet nebeįmanoma užtikrinti COVID-19 liga sergančiųjų gydymo. Tokioje situacijoje siūloma taikyti griežčiausias ribojimo priemones, kokios galioja šiuo metu.Statistikos departamento duomenimis, šiuo metu sergamumas 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų Lietuvoje siekia 1199,1 atvejo, Alytuje dabar 14 dienų sergamumas 2066,3.

Tuomet, kai atvejų skaičius nebesieks 500 atvejų, bet išliks aukštesnis nei 100 atvejų 100 tūkst. gyventojų, karantiną, pasak ekspertų, bus galima švelninti: leisti bendrauti dviem namų ūkiams, grįžti prie kontaktinio mokymo mokyklose, reguliariai testuojant mokytojus ir moksleivius. Ribojant srautus būtų leidžiama prekyba ne tik būtiniausiomis prekėmis.

Esant 25-100 atvejų 100 tūkst. gyventojų sergamumui, nacionaliniai ribojimai būtų keičiami lokaliais, būtų leidžiama bendrauti trims namų ūkiams, nebebūtų ribojamos sveikatos priežiūros paslaugos, galėtų atsidaryti maitinimo įstaigos, būtų vėl leidžiamas visų paslaugų teikimas, leidžiami renginiai, kuriuose dalyvautų iki 100 žmonių, galėtų atsidaryti muziejai, teatrai ir kitos įstaigos.

Daugumos ribojimų atšaukimas numatomas pasiekus mažesnį nei 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų sergamumą, teigiamų testų daliai neviršijant 4proc., ir turint efektyvią testavimo bei kontaktų atsekimo sistemą.

Ekspertai siūlo, kad net ir esant blogiausiam scenarijui, vienas gyvenantis žmogus galėtų bendrauti su kitu namų ūkiu, nepriklausomai nuo jo dydžio, jeigu tiek vieni, tiek kiti žmonės įsipareigotų neturėti jokių artimų kontaktų už šio burbulo ribų. Patariamoji ekspertų taryba teikia Vyriausybei siūlymus dėl COVID-19 valdymo. Ją sudaro medikai, gydymo įstaigų atstovai bei mokslininkai.

Didžiausias sergamumas yra Alytaus miesto savivaldybėje, kur yra 2050 atvejų 100 tūkst. gyventojų

Alytaus rajono gyventojai gali būti nuvežti į gydymo įstaigą ir parvežti iš jos

Šiandien skiepai pasiekė Alytaus ligoninę ir pirmieji medikai vakcinuojami

Kitos naujienos

Kokie pagrindiniai iššūkiai buvo šią kadenciją Europos Parlamente, Europos saugumas, karas Ukrain...

Su Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos 2C klasės moksleiviais susitinkame radijo stotyje FM99. Va...

Alytuje gyvenantys vaikų tėvai ir toliau ieško būdų, kaip išlaikyti savo vaikus darželiuose. Nors...

Alytaus policijos pareigūnai atlieka tyrimą dėl galimo moters išžaginimo Alytuje. Kaip pranešė Alytaus ap...