Klausykite Jums patogiu metu – prenumeruokite podcast’ą:
TV3 iniciatyva lapkričio 6-ąją Lietuvoje švenčiama Pyragų diena. Šią dieną visi kviečiami kepti pyragus ir už sutartą kainą pardavinėti kolegoms, bičiuliams ar mokslo draugams, o surinktas lėšas paaukoti „Išsipildymo akcijai“. Pyragų diena organizuojama įvairiose organizacijose, mokyklose, darželiuose. Pyragų dienos tikslas – dalintis ir padėti įgyvendinti vaikų svajones.
„FM99” studijoje viešėjo kepyklėlės „Šimtalapė” vadovė Rasa Stanevičienė, – kviečiame pasiklausyti!
Neturite idėjų, kokį pyragą išsikepti? Skubame į pagalbą ir pateikiame pyragų receptus. Šios skanios šventės proga dalijamės gardžiausiais klausytojų pyragų receptais.
Pyragas su obuoliais ir migdolų viršumi
Papločiui:
2 st. miltų
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
125 g kambario temperatūros sviesto
½ st. cukraus
1 kiaušinis
1 valg. šaukšto vanilinio cukraus
Įdarui:
1 kg obuolių, išvalytų ir supjaustytų kubeliais
2 valg. šaukštų citrinos sulčių
50 g kambario temperatūros sviesto
¼ st. cukraus
100 g razinų
2-3 valg. šaukštų bulvių krakmolo
1 arb. šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
Viršui:
10 g sviesto
½ st. cukraus
1 valg. šaukšto medaus
2 valg. šaukštų pieno
60 g migdolų drožlių
Sviestą su cukrumi išsukame iki purumo. Įmušame kiaušinį, suberiame vanilinį cukrų, viską gerai išplakame. Po truputį įdedame miltus persijotus su kepimo milteliais ir druska. Viską gerai išmaišome. Kepimo formą (naudojau 26 cm skersmens) ištepame sviestu ir išlipdome ją tešla (dugną ir kraštus). Nuvalytus ir supjaustytus obuolius išmaišome su citrinos sultimis. Įmaišome sviestą, cukrų, razinas ir citrinos žieveles. Paliekame apie 10 min. pastovėti, tada įmaišome bulvių krakmolą. Paruoštus obuolius paskirstome ant tešlos sluoksnio. Viršui sviestą ištirpiname, suberiame cukrų, įdedame medaus, supilame pieną bei sudedame migdolų drožles. Pakaitiname iki virimo ir užpilame ant obuolių. Pyragą kepame iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 min. Galima pateikti su vaniliniais ledais.
Pyragas „Saldi svajonė“
Jums reikės:
3 pakeliai sausainių
1 pak. sviesto
2 pak. varškės 9 %
cukraus, vanilinio cukraus pagal skonį
tarkuotos citrinos žievelės
3 valgomieji šaukštai aguonų
pusė puodelio pieno
Truputį pašildome pieną. Aguonas nuplikiname karštu užvirusiu vandeniu, palaikome ir perkošiame. Minkštą sviestą išsukame su cukrumi, sudedame varškę ir išplakame. Jei masė per tiršta, įdedame du gerus šaukštus grietinės. Sudedame citrinos žievelę, aguonas ir gerai išmaišome. Imame formą, kurioje darysime pyragą ir išklojame ją su maistine plėvele. Sausainius mirkome piene ir dedame sluoksniu vienas prie kito. Formą pasirinkite kokią norite: gali būti kvadratinė, gali stačiakampė. Išdėliojame pirmą sluoksnį ir sutepame varškės kremu. Toliau antras, trečias, viršuje turi būti kremas. Dedame į šaldytuvą, kad kremas sustingtų ir sausainiai suminkštėtų. Palaikome nors 2 valandas.
Moliūginis sūrio tortas
Pagrindui:
180 g sausainių
50 g smulkintų graikiškų riešutų
1 arb. š. malto cinamono
¼ arb. š. malto muskato
100 g sviesto
Kremui:
500 g maskarponės sūrio
200 g kreminės varškės
1 stiklinės (200 g) rudojo cukraus
400 g moliūgų tyrės
¼ stiklinės (60 g) grietinės
2 valg. š. kukurūzų krakmolo
1 arb. š. malto cinamono
¼ arb. š. malto muskato
¼ arb. š. malto imbiero
¼ arb. š. druskos
1 arb. š. vanilės ekstrakto
4 kiaušinių
Viršui:
saujos graikinių riešutų
klevų sirupo
Paruoškite pagrindą. Orkaitę įkaitinkite iki 200ºC temperatūros. Pasiruoškite kepimo indą (22 cm skersmens) ir išklokite jį folija. Sausainius maisto smulkintuvu susmulkinkite iki labai smulkių trupinių, graikinius riešutus smulkiai sukapokite. Sumaišykite su maltu cinamonu ir muskatu. Supilkite tirpintą sviestą ir išmaišykite, kol neliks sausų trupinių ir gausite lipnią masę. Išklokite šia mase kepimo indo dugną ir sieneles. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 10 minučių, kol apskrus. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 180ºC temperatūros. Paruoškite įdarą. Maskarponės sūrį, kreminį sūrį ir rudąjį cukrų išplakite iki purios vientisos masės. Atidėkite į šalį. Sudėkite moliūgų tyrę, grietinę, suberkite kukurūzų krakmolą, cinamoną, muskatą, imbierą, druską ir supilkite vanilės ekstraktą. Dar kartą gerai išplakite. Po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno išplakite. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą ant iškepusio pagrindo. Iškepkite. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Tuomet temperatūrą sumažinkite iki 150ºC ir kepkite dar 60-70 minučių, kol torto kraštai bus tvirti, o centras, pajudinus kepimo indą, dar šiek tiek virpės. Praverkite orkaitės dureles ir tortą palikite orkaitėje, kol atvės iki kambario temperatūros. Tuomet perkelkite į šaldytuvą ir palaikykite bent 4 valandas ar, geriausiai – per naktį. Atšaldytą tortą perkelkite ant lėkštės ar tortinės. Ant viršaus berkite smulkintus graikinius riešutus ir apšlakstykite klevų sirupu. Patiekite šaltą.
Trapusis pyragas
Jums reikės:
250 gramų margarino;
1 stiklinės cukraus;
4 kiaušinių;
4 stiklinių miltų;
0,5 litro juodųjų serbentų uogienės (tinka ir bet kokia kita);
2 šaukštų krakmolo;
1 šaukštelio kepimo miltelių;
1 šaukštelio vanilinio cukraus
Pirmiausia atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius gerai išsukti su cukrumi. Į gautą masę sudedame margariną ir dar kartą gerai išmaišome. Iš paskos dedame miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Gaunasi labai sausa tešla. Tada iki standžių putų išplakame kiaušinių baltymus ir labai atsargiai juos įmaišyti į tešlą. Tešlą pasidarys ganėtinai skysta, tad man prireiks ketvirtos stiklinės miltų. Juos pamažu dėti ir tešlą minkyti tol, kol ji nebelips prie rankų. Taip paruoštą tešlą pusvalandžiui reikia įdėti į šaldytuvą, kad šiek tiek sustingtų ir būtų lengviau daryti trupinius. Paimame du trečdalius tešlos ir ja išklojame kepimo indo dugną, šonuose padarome būsimo pyrago kraštelius. Tuomet uogienę sumaišyti su krakmolu ir supilti ant tešlos. Iš likusio trečdalio tešlos formuoti trupinėlius ir mesti ant viršaus. Kepti 200 ºC laipsnių karštumo orkaitėje maždaug pusvalandį.